Theedrinken zoals Marcel Proust dat deed

De ideale activiteit voor een regenachtige dag: theedrinken zoals de schrijver Marcel Proust dat deed. Dat kan in het Grand Hôtel in Cabourg.

Aan het einde van de negentiende eeuw werden kustplaatsen als Deauville en Cabourg populair vanwege de zeebaden. En dus verrezen al snel in die plaatsen verschillende hotels en casino’s. In Cabourg vind je het Grand Hôtel, waar de Franse schrijver Marcel Proust tussen 1907 en 1914 regelmatig verbleef.

Beroemdrecherche temps perdu Proust theedrinken Cabourg madeleine

Proust is beroemd vanwege zijn romancyclus A la recherche du temps perdu (op zoek naar de verloren tijd). Het boek Aan de kant van Swann is een onderdeel van die romancyclus. In Aan de kant van Swann beschrijft Proust hoe het eten van een in lindebloesemthee gedoopte madeleine (een schelpvorming cakeje) hem doet denken aan zijn kindertijd.

Vieruurtje

Ooit heeft een slimme medewerker bedacht dat ‘thee met madeleine’ een mooie link was naar de beroemde gast die in het hotel verbleef. En dus kun je nu in het Grand Hôtel voor € 16 een ‘goûter Proustien’ bestellen: een vieruurtje zoals Proust dat daar had kunnen nuttigen.

De ‘goûter Proustien’ bestaat uit drie madeleines met koffie, warme chocolademelk of thee. Als je het literair verantwoord wilt doen, kies je natuurlijk voor de lindebloesemthee, die Proust dronk toen hij zijn madeleine at. Maar de verse muntthee en de chocolademelk (echte chocolademelk! Geen heet water met wat zoet poeder!) zijn ook aanraders.

Mocht je het Grand Hôtel je overigens bekend voorkomen, dan kan dat! Een aantal scenes van de kaskraker Intouchables is hier namelijk opgenomen.

Klik hier voor meer informatie over het Grand Hôtel in Cabourg.

Proust Cabourg theedrinken madeleine Grand Hôtel