Teurgoule, een klassiek Normandisch dessert

De teurgoule is een traditioneel Normandisch dessert. De naam betekent iets als ‘verwrongen mond’, want die krijg je als je dit gerecht eet voordat het goed is afgekoeld.

Een teurgoule is ontzettend makkelijk klaar te maken! De boerin deed vroeger rijst, melk, suiker en kaneel in een aardewerken schaal en bracht die naar de bakker van het dorp. De bakker liet de schaal vervolgens urenlang op een zacht vuurtje sudderen in de oven.

De teurgoule mag dan een makkelijk recept zijn, het gerecht zelf wordt zeer serieus genomen in Normandië. In Houlgate zetelt een heuse teurgoule rijst dessert Normandisch Normandië zoet suiker kaneel melkbroederschap van de teurgoule: de Confrérerie de la Teurgoule et de la Fallue de Normandie, die zich bezighoudt met het promoten van de teurgoule en de fallue (een brioche). Het onderstaande recept is het officiële teurgoulerecept van de broederschap. Heb je geen schaal waar twee liter melk in kan, dan deel je het recept door twee.

Nodig

  • 2 liter melk
  • 150 gram ronde rijst
  • 180 gram witte suiker
  • 1 snufje zout
  • 2 koffielepels kaneel

Bereiding

  1. Doe de rijst in een aardewerken schaal van 2 liter.
  2. Voeg suiker, zout en kaneel toe en meng dit goed door elkaar.
  3. Voeg de melk voorzichtig toe, zodat de rijst goed op de bodem van de schaal blijft liggen.
  4. Zet de schotel een uur in een voorverwarmde oven (150 graden).
  5. Laat hem daarna nog vijf uur op 110 graden in de oven staan.

De teurgoule is klaar als er een goudbruine korst op zit, en als het mengsel niet meer vloeibaar is.

Je kunt een teurgoule zowel warm als koud, en met of zonder appelmoes eten.