Snelle kaasfondue met camembert

Er zijn momenten dat je ontzettend zin hebt in een gerecht met gesmolten kaas, maar dat je niet direct staat te trappelen om aan de slag te gaan met een speciale kaasfonduepan, die je vervolgens moet inwrijven met teentjes knoflook enzovoort. Goed nieuws: als je een camembert in je keuken hebt liggen en je oven werkt, kun je meteen met dit recept aan de slag.

Dé truc om camembert te kunnen onderscheiden van brie, is door te kijken naar de verpakking waar de kaas in zit (klik hier om te lezen over de andere verschillen). Waar brie verpakt is in een velletje folie, verblijft de camembert comfortabel in een spanen doosje. Dat spanen doosje heeft in dit geval nog een ander voordeel: het bespaart je afwas. Bij dit recept zet je de camembert namelijk met spanen doosje en al in de oven. Oven even voorverwarmen, scheutje calvados aan je kaas toevoegen en je kaasfondue is al bijna klaar!

Nodig voor 6 personen

 • 2 camemberts
 • 6 cl calvados
 • rauwe groenten naar keuze (wortel, komkommer, paprika, champignon, radijs, tomaat enzovoort)
 • 1 stokbrood

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Verwijder al het plastic van de camemberts.
 3. Snijd in de bovenkant een kruis uit.
 4. Giet de calvados in de camemberts, strooi er peper naar smaak over.
 5. Doe het deksel van het spanen doosje weer op de camemberts en zet ze op een bakplaat in de oven. Voor alle zekerheid kun je de onderkant van de spanen doosjes nog even in een laagje aluminiumfolie verpakken, zodat de gesmolten kaas er niet uitloopt.
 6. Zet de camemberts ca. 10 minuten in de oven, tot de binnenkant van de kaasjes gesmolten zijn.
 7. Was intussen de groenten en snijd ze in plakjes, staafjes of reepjes.
 8. Snijd het stokbrood in plakjes.
 9. Haal de deksels van de doosjes van de kazen. Snijd de korst aan de bovenkant van de camemberts voorzichtig los. Dat gaat het best aan de randjes.
 10. Doop stokbrood en groenten in de gesmolten camembert. Je kunt de camembert op een bord zetten, maar je kunt ook gewoon vanuit de spanen doosjes eten.

Camembert kaas Normandië kazen Normandisch