Scriptorial – schatkamer van de manuscripten van Mont Saint-Michel

Altijd al willen weten hoe ze vroeger boeken maakten? In museum Scriptorial in Avranches kom je het te weten. Daarnaast is het museum een ware schatkamer vol waardevolle middeleeuwse manuscripten van de monniken van Mont Saint-Michel. 

 

Avranches wordt wel ‘de stad van de manuscripten’ genoemd. In de achttiende eeuw kreeg de stad meer dan 4000 boeken in bewaring, die afkomstig waren van de abdij van Mont Saint-Michel. Daarvan waren maar liefst 199 manuscripten die dateerden uit de negende eeuw.

Perkament

Deze manuscripten vormen het hart van de collectie van museum Scriptorial. Een groot deel van de expositie is namelijk gewijd aan onderwerpen die met de manuscripten te maken hebben. Zo kun je meer te weten komen hoe in het verleden boeken werden gemaakt, van door kopiisten beschreven vellen perkament tot de eerste gedrukte boeken. In de filmzaal kun je korte films bekijken over onder meer kalligrafie, het verluchtigen van manuscripten en boekbinden.

Schedel

Daarnaast is er natuurlijk veel aandacht voor Mont Saint-Michel. In de achtste eeuw kreeg bisschop Aubert van de aartsengel Michael de opdracht een kerk te bouwen. Die kerk was de basis voor de abdij van Mont Saint-Michel. In een van de zalen van Scriptorial kun je zien dat Aubert daadwerkelijk door de aartsengel Michael heeft ontmoet: er zit een gat in zijn schedel, waar de wijsvinger van de aartsengel hem aanraakte.

Metafoor

Scriptorial is een metafoor voor het eiland Mont Saint-Michel. De architect heeft gebruikgemaakt van de niveauverschillen van het terrein, waardoor je net als op Mont Saint-Michel zelf via een slingerend pad de berg beklimt. Het hoogtepunt van Mont Saint-Michel is natuurlijk de wereldberoemde abdij. In Scriptorial is het hoogtepunt zowel letterlijk als figuurlijk de middeleeuwse manuscripten die in een donkere zaal te zien zijn.

Duiveltje

Voor kinderen zijn er diverse interactieve schermen, waarop ze met Titivillus, het duiveltje van de kopiisten, spelletjes kunnen doen en zo meer te weten komen over de legende van Aubert en Mont Saint-Michel, het verluchtigen van manuscripten en over het maken van inkt.

 

Scriptorial d’Avranches is van juni tot en met september op dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur.

In juli en augustus is het museum ’s avonds een uur langer open.

www.scriptorial.fr