Pointe du Hoc

Tussen Omaha Beach en Utah Beach ligt Pointe du Hoc. Op deze rots stonden in de Tweede Wereldoorlog zes Duitse kanonnen opgesteld, om de kust tegen invallen van de geallieerden te beschermen. Maar op 6 juni 1944 kwamen de Rangers van het US Second Ranger Batallion aan land.

 

Al dagen voor de landing op de stranden bombardeerden de geallieerden Pointe du Hoc. De Rangers van het US Second Ranger Batallion begonnen op 6 juni 1944 om zeven uur ’s ochtends aan de beklimming van Pointe du Hoc. Met touwladders en enterhaken klommen ze tegen de dertig meter hoge rotsen op. Het lukte hen de Duitsers uit te schakelen en een strategische positie in te nemen.

Maar daarmee was de slag niet voorbij. De Rangers bleven twee dagen geïsoleerd, zonder voedsel en met beperkte munitie op de rots zitten en moesten verscheidene Duitse tegenaanvallen afslaan om de positie onder controle te houden. Daarna arriveerden de geallieerde versterkingen en konden de Duitsers worden teruggedrongen.IMG_5556

Pointe du Hoc is tegenwoordig te bezoeken. Het landschap is bezaaid met kraters, die zijn veroorzaakt door de aanvallen van de geallieerden. Je kunt de Duitse bunkers en het gedenkteken aan de slag bezichtigen. Veertig jaar na de landing van de 2nd Ranger Batallion op Pointe du Hoc hield de Amerikaanse president Ronald Reagan voor dit gedenkteken een toespraak. Enkele zinnen uit deze toespraak zijn bij de ingang van het terrein in graniet gebeiteld:

“These are the boys of Pointe du Hoc.

These are the men who took the cliffs.

These are the champions who helped free a continent.

These are the heroes who helped end a war.”

(De toespraak kun je hier nalezen.)

Pointe du Hoc is dagelijks geopend voor het publiek. Van 15 april tot 15 september is het terrein geopend van 9.00 tot 18.00 uur. De rest van het jaar gaat het terrein een uur eerder dicht.

Meer informatie, filmpjes en afbeeldingen vind je op de site van American Battle Monuments Commission.