Normandië per departement

De Franse regio Normandië bestaat uit vijf departementen: Calvados, Eure, Manche, Orne en Seine-Maritime. In deze departementen is er voor iedereen iets te doen. Er zijn prachtige historische steden waar je uitstekend kunt shoppen, watersport- en natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen en ook voor de kinderen is er genoeg te doen.

Departement Calvados

Bijna een op de vijf huizen in Calvados is een tweede huis, voornamelijk van Parijzenaars of Britten. Die weten al een tijdje dat Calvados een prachtig departement is om tot rust te komen, of om je hart op te halen aan de rijke geschiedenis en gastronomie.

Willem de Veroveraar

Calvados is het land van Willem de Veroveraar. Overal kun je sporen van het leven van deze Normandische hertog die koning van Engeland werd. mairie + abbeye 2Zijn wieg stond in Falaise, op het tapijt van Bayeux kun je zien hoe hij Engeland veroverde, en in Caen ligt het enige bot begraven, dat van hem is overgebleven.

Eten & drinken

Appels, melk, zeevruchten en varkensvlees. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van de keuken van Calvados –en daar kun je ontzettend veel mee doen. De melk wordt verwerkt tot boter. De boter en room uit Isigny zijn beroemd. Van de boter uit Isigny wordt onder meer karamel gemaakt. Camembert, Livarot en Pont-l’Évêque zijn kazen uit Calvados met het Franse kwaliteitskeurmerk A.O.C. Van de appels wordt vanzelfsprekend calvados gemaakt, maar ook cider en pommeau.

Buitensporten

Waar Calvados grenst aan het departement Orne, ligt een gebied dat vanwege zijn bergachtige karakter ‘Suisse Normande’ (Normandisch Zwitserland) wordt genoemd. Liefhebbers van buitensporten zoals kayakken, paragliding, mountainbiken en klimmen komen hier aan hun trekken. Aan de andere kant van Calvados ligt la Côte Fleurie, het gebied van bloemen en badplaatsen, zoals Honfleur, Deauville, Houlgate en Cabourg.

Paarden

Normandië is dé paardenprovincie van Frankrijk. In Calvados is de stoeterijdichtheid het grootst: één stoeterij per vier vierkante kilometer. Er zijn zelfs stoeterijen waar je, met of zonder eigen paard, kunt overnachten. Verder heb je in Calvados maar liefst acht renbanen, plus heel veel mogelijkheden om trektochten of dagtochten te paard te maken.

Orne departement paarden Haras Pin

 

Departement Eure

Normandië begint in het departement Eure, volgens de website van het toeristisch bureau. De meeste toeristen in de Eure kom je in het weekend
tegen. De Eure ligt namelijk op zo’n honderd kilometer van Parijs en dat maakt het departement een geliefde bestemming voor mensen uit de stad. Gelijk hebben ze, want er is genoeg te zien. Mooie groene heuvels, eeuwenoude abdijen en kastelen, vakwerkhuizen, en tuinen en parken om maar eens wat te noemen…

Bekendste tuin ter wereld

De bekendste tuin ter wereld moet wel die van de schilder Claude Monet in Giverny zijn. Monet betrok dit huis in 1883 en woonde er tot zijn dood in 1926. De tuinen (de bloementuin en de watertuin) zijn een bron van inspiratie voor vele schilderijen geweest. Vanaf de lente zijn de tuinen en het woonhuis van Monet te bezichtigen.

Vakwerk

Natuurlijk vind je in de Eure de vakwerkhuizen die zo typerend zijn voor Normandië. Ook zie je in veel oude gebouwen ook het gebruik van baksteen terug. Een ander kenmerk voor de architectuur in de Eure is het gebruik van tweekleurige decoratieve motieven.natuur Seine-Maritime Seine departement

Kastelen

Kastelen en forten zijn bedoeld om je in terug te trekken als het penibel wordt. In de Eure zijn nog kastelen en forten te vinden uit de tijd dat de Normandiërs en de Fransen het niet zo goed elkaar konden vinden. Een van de bekendste kastelen is waarschijnlijk Château Gaillard, gebouwd door de latere Engelse koning Richard Leeuwenhart.

Brandnetelsoep

De grootste distilleerderij van calvados en pommeau bevindt zich in de Eure, in Cormeilles. Daarnaast heb je er lokale gerechten, zoals rillettes d’oie uit Évreux, brandnetelsoep uit La-Haye-du-Routot en de tarte Pont-Audemer. Ook de roomkaas Boursin wordt in dit departement gemaakt.

Departement Manche

Zoute weilanden, stranden, groene heuvels, moerassen, krijtrotsen, een schiereiland én een echt eiland. Dat – en nog veel meer – vind je op het grondgebied van het departement Manche.

Kust

Het departement Manche heeft meer dan 350 kilometer kustlijn. En die is op zijn beurt weer heel gevarieerd: van zandstranden tot witte kliffen en de uitgestrekte baai van Mont-Saint-Michel. Daarnaast is Manche rijk aan eilanden. Je vindt er onder meer het schiereiland Cotentin, de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey, en Chausey, de grootste eilandengroep van Europa. Chausey is de ‘zeewijk’ van Granville. Bij vloed telt de groep 52 eilandjes, bij eb maar liefst 365. Van deze eilanden is alleen Grande île bewoond.

Mont-Saint-Michel

Het grootste en meest tot de verbeelding sprekende eiland is natuurlijk Mont-Saint-Michel. Het eiland, de abdij en de baai staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Vanaf 2015 is Mont-Saint-Michel alleen via een brug met het vasteland verbonden en is het weer een eiland. In het uitzonderlijke geval van een grote springvloed loopt ook deze brug onder water en is het eiland totaal afgesneden van het vasteland.

grande marée Mont Saint Michel vloed eeuw siècle eiland

D-day

Maar water en eilanden zijn is niet het enige dat Manche te bieden heeft. In dit departement is nog veel te zien dat herinnert aan D-Day, de landing van de geallieerden op de stranden van Normandië in de Tweede Wereldoorlog. Sainte-Maire-Église bijvoorbeeld, de eerste Franse gemeente die bevrijd werd door de geallieerden. Het museum van de landing op Utah Beach in Sainte-Marie-du-Mont besteedt aandacht aan deze grootse militaire operatie.

Mondainmuseum Christian Dior Granville

Bezoek Cherbourg, waar de film Les Parapluies de Cherbourg met Catherine Deneuve is opgenomen en waar ook een paraplumuseum is gevestigd. Ga naar Granville en breng een bezoek aan het geboortehuis van ontwerper Christian Dior. Of kies voor ambachten en bezoek Villedieu-les-Poêles, waar je alles te weten kunt komen over koper, of het voormalige aardewerkcentrum in Ger.

Departement Orne

Met 87.000 ha bos is Orne het meest bosrijke departement van Normandië. In dit departement vind je ook la Suisse Normande, de Normandische streek die door zijn rotsen en dalen aan Zwitserland doet denken. Maar dat is niet alles wat Orne te bieden heeft…

Sprookje

Voor kinderen is de Automates Avenue in Falaise een sprookje. In dit kleine museum kunnen (bijna) alle poppen bewegen. Je vindt er onder meer de kerstetalages die in de jaren vijftig in Galeries Lafayette in Parijs werden gebruikt.

Kant

De steden Alençon en Argentan staan al vanaf de zeventiende eeuw bekend om hun productie van kant. In Alençon kun je deze kunstwerken bekijken in het Musée des Beaux Arts et de la Dentelle. In Argentan kun je daarvoor terecht in het Musée des Dentelles.

Middeleeuwen

Eens in de twee jaar herleven de middeleeuwen in Orne. In de maand augustus van de oneven jaren strijken meer dan tachtig artiesten in het middeleeuwse stadje Domfront neer. Er is een middeleeuws kampement, een middeleeuwse markt en straattheater. Meer informatie hierover vind je hier.

Stoeterij en museum natuur weilanden groen Eure departement Normandië

Paardenliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan een van de grootste stoeterijen van Frankrijk: Haras du Pin. Hier kun je onder meer de stallen bekijken, met de veertig paarden van tien verschillende rassen. In de zomermaanden is er iedere donderdag een demonstratie, met onder meer hengsten en aangespannen rijden.

Kuuroord

En als je behoefte hebt aan rust en ontspanning, kun je afreizen naar Bagnoles-de-l’Orne. De baden van dit kuuroord zouden heilzaam zijn voor onder meer reumatische aandoeningen. Meer interesse in architectuur? Denk dan bijvoorbeeld aan het kasteel van Carrouges, de kathedraal Notre-Dame van Sées en het Château d’Ô. En wil je ontdekken wat de lokale specialiteiten zijn, dan zou je je kunnen wagen aan de boudin noir van Mortagne-au-Perche of de rillettes sarthoise.

Departement Seine-Maritime

Meer dan 70 musea, 35 parken, 26 stranden verspreid over 130 km kust, 7 jachthavens, 8 abdijen, 29 kastelen en landhuizen, 1421 km aan wandelpaden, de beroemde albasten kust en steden als Le Havre en Dieppe… Als je je in het departement Seine-Maritime nog verveelt, doe je iets niet goed.

Seine

Water speelt een hoofdrol in Seine-Maritime. De rivier de Seine loopt op schilderachtige wijze dwars door het departement. Niet minder spectaculair natuur Seine-Maritime Seine departementis de monding van de Seine in zee: op de Pont de Normandie rijd, fiets of wandel je daar zo over heen. De Pont de Normandie verbindt Le Havre, een mooie stad met een uitgebreide jachthaven, met Honfleur in het departement Calvados.

Olifant

De kuststrook van Seine-Maritime is wereldberoemd. Denk bijvoorbeeld aan de albasten rotsen en de rots bij Étretat, waarvan de schrijver Guy de Maupassant zei dat hij leek op een olifant die zijn slurf in het water stak. Ook voor watersport kun je volop in Seine-Maritime terecht. Paddle-boarden, surfen, zeilen, kayakken, zeevissen…

Aan wal

Liever vaste grond onder je voeten? De steden Le Havre, Dieppe (hoofdstad van de Sint-Jakobsschelp) en Fécamp zijn zeer de moeite waard. Of breng een bezoek aan de abdij van Jumièges. Met je tablet, smartphone of gehuurde iPad kun je daar in 3D beleven hoe de abdij er in vroeger tijden uit zag. In Fécamp kun je ontdekken hoe de likeur D.O.M. Bénédictine wordt gemaakt én smaakt. Ook in Seine-Maritime vind je Neufchâtel, de geboorteplaats van de beroemde hartvormige kaas.

 

Tip: gebruik de tags om per departement te zien welke activiteiten er op deze website worden besproken.