Mont-Saint-Michel

Een omtrek van nog geen duizend vierkante meter, zo’n vijftig inwoners en meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar: Mont-Saint-Michel is een van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk.

 

Iedere zichzelf respecterende toekomstige heilige laat zich drie keer door een engel opporren voor hij ergens mee begint. Tenslotte kan iedereen wel met een opdracht komen en voor je het weet ben je druk met alles. Toen de aartsengel Michaël dus voor de derde keer aan bisschop Aubert van Avranches verscheen, begreep de laatste dat het menens was en dat hij gehoor moest geven aan het goddelijke verzoek. Op Mont-Tombe, een rots dicht bij de kust, begint Aubert met de bouw van een kerk ter ere van de aartsengel.

Abdijabdij Mont Saint Michel

De bouw duurt een jaar. In 709 wordt de kerk ingewijd, maar in hetzelfde jaar slaat een storm grote stukken land van de kust weg en de kerk staat op een eiland.

In de tiende eeuw nemen Benedictijner monniken hun intrek op het eiland en stichtten een abdij, die in de eeuwen daarna wordt uitgebreid en verfraaid.

Op de lager gelegen delen van het eiland ontstaat een dorp, als de eerste gezinnen er gaan wonen. In de eeuwen daarna groeit Mont-Saint-Michel uit tot een groot bedevaartsoord.

Werelderfgoedlijst

Na de Franse Revolutie wordt de religieuze gemeenschap ontbonden. De abdij wordt tot 1863 als gevangenis gebruikt. In 1874 wordt ze tot een nationaal monument verklaard. Sinds 1979 staat Mont-Saint-Michel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Weer een eiland

Vroeger kon je Mont Saint-Michel was je van de getijden afhankelijk als je naar het eiland wilde. In de twintigste eeuw werd een dijk aangelegd, waardoor je ook met vloed het eiland kon bereiken. Het nadeel was dat daarmee ook een deel van de charme verdween: de verbinding maakte van Mont Saint-Michel een schiereiland.

Daar komt binnenkort verandering in. In 2015 wordt een nieuwe brug in gebruik genomen, die de huidige dijk naar het (schier)eiland vervangt. Op deze manier is het Mont Saint-Michel net als vroeger weer een eiland, maar kun je het toch nog met hoog water bereiken.

 

Bezienswaardigheden

Nadat je de toegangspoort met valhekken van Mont-Saint-Michel door bent gegaan, sta je op de middeleeuwse Grande Rue. Vroeger volgden de pelgrims deze straat tot aan La Merveille (het Wonder), de abdij die het eindpunt van hun tocht was. Nu vind je er voornamelijk souvenirwinkels en restaurants. Het bekende restaurant van la Mère Poulard ligt aan het begin van deze straat.

Bovenop de heuvel ligt La Merveille, de abdij die door de Benedictijnen is gesticht. De abdij is tegen betaling te bezichtigen. Vanaf het terras abdij Mont Saint Michel vloertegelheb je een prachtig overzicht over de hele baai. Bij goed weer kun je zelfs de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey zien liggen.

Als je je verder in de geschiedenis van het eiland en de abdij wilt verdiepen, kun je het historisch museum (Musée historique) bezoeken. In Archéoscope kun je (in het Frans en Engels) een multimediale show over dit onderwerp bekijken.

Heb je vroeger Het rad van fortuin van Thea Beckman gelezen? Dan is de kans groot dat je de naam Tiphaine Raguenel kent. Deze adellijke dame trouwde in 1363 met Bertrand Du Guesclin, een veldheer in de Honderdjarige Oorlog. Du Guesclin kocht voor zijn vrouw Tiphaine een huis op Mont Saint-Michel. Dat huis, met onder meer haar astrologische kabinet en enkele middeleeuwse wandtapijten, kun je bezichtigen.

De middenstand op Mont-Saint-Michel is goed vertegenwoordigd. Het aanbod in de Grande Rue varieert van ansichtkaarten tot middeleeuwse wandtapijten, en van Bretonse truien (Bretagne ligt immers op een steenworp afstand) tot karamels en de koperen koekenpannen, zoals la Mère Poulard die gebruikte.

Hou je van zee en strand, maar niet van bakken in de zon? Boek dan een wandeling door de drooggevallen baai van Mont Saint-Michel. Hier vind je een overzicht van erkende gidsen.

 

Waarschuwing: trek nooit op eigen houtje door de baai! Alleen een gids weet de plekken met drijfzand te vermijden en je zult de eerste niet zijn die door de opkomende vloed wordt overvallen.