Maak zelf een omelet à la Mère Poulard

De omelet van Annette Poulard op Mont Saint-Michel was in haar tijd al een begrip. Een restaurateur uit Parijs wilde dolgraag het recept voor haar beroemde omelet hebben. La Mère Poulard was de beroerdste niet en schreef hem terug.

 

Het recept voor de beroemde omelet van la Mère Poulard (klik hier voor meer informatie over haar) is geheim. Toen een chef uit Parijs haar om het recept vroeg, schreef ze hem:

‘Dit is het recept voor de omelet: ik breek goede eieren boven een schaal, ik klop ze flink, ik laat een goed stuk boter smelten in een koekenpan. Vervolgens doe ik daar de eieren bij en ik schud steeds. Ik hoop dat dit recept u bevalt.’

Dus. Meer is het eigenlijk niet…

Geheim

Veel mensen hebben geprobeerd de omelet van la Mère Poulard te evenaren. Het geheim lijkt hem te zitten in het apart kloppen van de eiwitten en de dooiers én dat je alleen de dooiers op smaak brengt met zout en peper.

Knapperend houtvuur

Met dit recept kun je een poging doen om je eigen omelet à la Mère Poulard te maken, die aardig in de buurt komt van het origineel. Lukt het niet helemaal? Dan wijt je dat aan het ontbreken van een knapperend houtvuur in je keuken…

Nodig per persoon

 • 2 eieren
 • 1 eetlepel crème fraîche
 • Boter
 • Zout
 • Peper

Bereiding

 1. Splits de eieren. Doe eiwit en eidooier in twee verschillende schalen.
 2. Klop (in een vetvrije schaal) de eiwitten stijf.
 3. Voeg aan de eidooiers de crème fraîche toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
 4. Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het eidooiermengsel.
 5. Laat in een koekenpan een klont boter smelten.
 6. Giet het eimengsel in de koekenpan en laat op zacht vuur bakken.

Ter inspiratie: