Livarot: etappeplaats van de Tour de France 2015

Op vrijdag 10 juli vertrekken de wielrenners van de Tour de France uit Livarot. Deze stad in Calvados staat bekend om de gelijknamige kaas. Maar er is meer te doen in en om Livarot…

 

Livarot ligt midden in het Pays d’Auge, een bekende Normandische streek. In het Pays d’Auge vind je alles waar Normandië bekend om staat, zoals cider, calvados, kazen als de camembert en Livarot, en vakwerkhuizen.

De stad Livarot telt een kleine 2200 inwoners en is voornamelijk bekend door de gelijknamige kaas (klik hier voor meer informatie over de Livarot-kaas). Je vindt hier dus een aantal (voormalige) kaasmakerijen, waar je verschillende kazen uit het Pays d’Auge kunt kopen. (Klik hier voor meer informatie.)

Op 15 km in Fervaques ligt het Château de Kinnor, waarvan de oudste delen dateren uit de veertiende eeuw. Tijdens een bezoek aan dit kasteel kun je onder meer de ridderzaal, de eetzaal en de gotische trap zien.

Onderweg van Livarot naar Fervaques kom je over de D147 langs la Pierre Tournante, een menhir van ongeveer twee meter hoog. Zoals veel menhirs is ook deze enorme steen het onderwerp van een legende. Op kerstavond, als de priester de genealogie van Jezus voorleest, draait de steen volgens overlevering uit zichzelf. Daarbij worden de ondergrondse schatten zichtbaar, die de steen normaal gesproken afschermt. Je moet je haasten om de schatten te bemachtigen, want zodra de priester klaar is met het gebed, draait de steen zich weer op zijn oude plaats terug.

Als je de omgeving van Livarot wilt verkennen, kun je voor twee euro bij het Office de Tourisme in Livarot een gidsje met wandelingen kopen. Gratis te verkrijgen bij het Office de Tourisme (of hier te downloaden) is een folder (in Frans en Engels) met een route per auto langs diverse bezienswaardigheden, restaurants en lokale producenten van onder meer kaas en cider.