Indrukwekkende expositie over de Titanic in Cherbourg

De laatste haven die de Titanic uitvoer, was de haven van Queenstown. Maar daarvoor had het ‘onzinkbare’ schip aangemeerd in de haven van Cherbourg. In museum Cité de la Mer in Cherbourg is een tentoonstelling gewijd aan de Titanic.

 

Aan het begin van de twintigste eeuw was Cherbourg een belangrijke trans-Atlantische haven. Vanaf het puntje van het schiereiland Cotentin vertrokken rond 1905 al meer dan 320 schepen, die in totaal 40.000 passagiers (het merendeel emigranten) naar de Nieuwe Wereld brachten. Op 10 april 1912 meerde de Titanic in Cherbourg aan.

Interactieve projecties

In het museum Cité de la Mer in Cherbourg is een permanente expositie gewijd aan de emigratie aan het begin van de twintigste eeuw vanuit Europa naar de Verenigde Staten. In de reusachtige voormalige Bagage Hall kun je via grote interactieve projecties onder meer bekijken wat de emigranten meenamen in hun koffers. Ook kun je in de Bagage Hall toegang krijgen tot een internationale database om te ontdekken of familieleden van je ooit naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd. Op een andere tablet kun je erachter komen of je zou worden toegelaten als emigrant, door antwoord te geven op de vragen die toen werden gesteld.

Aan boord van de TitanicCite de la Mer Cherbourg expositie Titanic

Na de Bagage Hall kun je aan boord van de Titanic! Met je rug tegen de wand van een kajuit waan je je een passagier van het schip dat als onzinkbaar werd beschouwd, als je over de reling van het schip naar de horizon kijkt. Je beleeft het vertrek uit de haven van Cherbourg, je ziet de zon opkomen en vervolgens de kust van Ierland opdoemen.

Waarschuwing

Op 13 april is de zee kalm. Als het donker wordt, verschijnen de sterren aan de hemel. Op de achtergrond speelt een orkest vrolijke muziek. Iets over half twaalf ’s avonds klinkt de bel, om te waarschuwen dat er een ijsberg op de route ligt.

Reddingsboten

Wat volgt is indrukwekkend. Je hoort hoe het schip sissend tot stilstand komt, de alarmbellen gaan af. Mensen rennen en Cherbourg Cité de la Mer Titanic expositie kajuitschreeuwen. Vuurpijlen worden afgeschoten. Het noodsignaal van de Titanic wordt opgepikt. Op het grote scherm voor je lees je de communicatie van de Titanic met andere schepen in de buurt. ‘Hebben jullie hulp nodig?’ vraagt de RMS Carpathia. ‘Yes, come quick,’ antwoordt de marconist van de Titanic. Vrouwen en kinderen worden naar de reddingsboten gedirigeerd. De RMS Baltic meldt dat ze er zo snel mogelijk aankomt. Maar het is te laat voor de Titanic. Het schip kraakt aan alle kanten. ‘Sinking Head Down’ seint de marconist.

Luchtbellen

Op 14 april 1915 om 2 h 18 in de morgen zinkt de Titanic. Het kabaal verstomt, de luchtbellen laten zien dat je onder water bent geraakt. Bedden, koffers en een piano zinken naar de bodem van de oceaan.

De permanente expositie

In de permanente expositie over de Titanic in Cité de la Mer vind je foto’s, reconstructies, video’s en getuigenissen over de eerste en laatste reis van de Titanic. Zo kun je onder meer van dichtbij bekijken hoe een eersteklas kajuit gemeubileerd was en de achtergrondverhalen van enkele passagiers lezen.

 

Tijdelijke tentoonstelling

Naast de vaste tentoonstelling kun je tot 15 november een tijdelijke tentoonstelling bezoeken. Deze expositie laat 35 objecten van de Titanic zien, zoals onder meer serviesgoed, ansichtkaarten en tandpasta.

 

 

Andere exposities in Cité de la Mer

Naast de expositie over de Titanic kun je in Cité de la Mer aan boord van de voormalige Franse kernonderzeeëer Le Redoutable. Ook is er in diverse aquaria veel aandacht voor het leven op de bodem van de zee, en de pogingen van de mens om in verschillende onderzeeërs die zeebodem te onderzoeken.

Meer informatie over museum Cité de la Mer vind je hier.