Het park van Saint Symphorien des Monts

Het verhaal van het kasteel en het park van Saint Symphorien des Monts is een verhaal van vallen, opstaan en ergens het beste van maken. Slechts enkele dagen per jaar kun je het voormalige kasteelpark, de kunstwerken en de dieren bewonderen.

 

Al in de dertiende eeuw wordt een kasteel in Saint Symphorien des Monts (op zo’n tien kilometer van Saint-Hilaire-du-Harcouët) genoemd. Over dat kasteel is niet veel bekend. In de zeventiende eeuw wordt er een nieuw kasteel gebouwd, dat zo’n twee eeuwen staat tot het in 1916 door brand wordt verwoest.

Saint Symphorien des Monts

De woning van de tuinman

Het kasteel wordt niet meer opgebouwd. De erfgenamen besluiten in 1971 van het 61 hectare grote terrein een dierenpark te maken. De restanten van het vervallen kasteel worden weggehaald, zodat ze geen gevaar voor de bezoekers opleveren. Alleen de voormalige woning van de tuinman en wat andere gebouwen blijven staan.

In 1999 teistert een storm het westen van Frankrijk en vernielt een groot deel van het park. Dieren ontsnappen uit het park of moeten later worden afgemaakt.  Zo’n 3.000 bomen worden ontworteld. Ook het prehistorische hunebed overleeft de storm niet.

Het duurt even voor het landschap zo’n klap te boven is. Maar inmiddels zijn de wonden grotendeels geheeld en voor een buitenstaander zijn de littekens niet te zien. In 2012 gaat het park voor het eerst weer open.

De eigenaren hebben het park de 21e eeuw binnengeleid door het karakter van het park te veranderen; een kleine dierentuin met wilde dieren zoals wolven is immers niet meer van deze tijd. In het park leven nu vooral Schotse Hooglanders, Ouessant-schapen, Poitou-ezels en herten. Het accent ligt op het in stand houden en beschermen van dier- en plantensoorten. Het voedsel voor de dieren is afkomstig van het eigen terrein, en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van eigen water en energie.

Daarnaast kun je op diverse plekken landschapskunstwerken bezichtigen, die speciaal voor het park zijn gemaakt, en kun je met je smartphone informatie over planten, dieren en de geschiedenis van het park opvragen.

In 2015 is het park nog geopend op alle zondagen, maandagen en dinsdagen tussen 5 juli en 30 augustus, en op zondag 6 en zondag 20 september.

Meer informatie: www.parc-saint-symphorien.fr