Het kasteel van Willem de Veroveraar in Falaise

Op het eerste gezicht lijkt het kasteel van Willem de Veroveraar in Falaise een ruïne, zoals je er al veel hebt gezien. Maar wacht tot je binnen bent! In het kasteel van Willem de Veroveraar kun je namelijk tijdreizen.

 

Willem de Veroveraar werd natuurlijk niet als veroveraar geboren. Wel als bastaard. Zijn vader was Robert, hertog van Normandië. Willem werd geboren uit een verhouding van Robert met de dochter van een leerlooier. In die tijd gold in Normandië nog het oude recht van de Vikingen, de more Danico. Volgens dit recht kon je als man verscheidene vrouwen hebben. Voor Robert was Willem een zoon. Voor Willems politieke tegenstanders bleef hij ‘de bastaard’ – tot hij in 1066 de troon van Engeland veroverde, maar dat is weer een ander verhaal.

Geboorteplaats

Het kasteel van Falaise was een van de oudste Normandische stenen kastelen. De oudste overblijfselen dateren uit het begin van de tiende eeuw. De huidige vierkante opzet is te danken aan de plannen van de jongste zoon van Willem de Veroveraar.  De band van Willem zelf met het kasteel van Falaise gaat niet veel verder dan dat het zijn geboorteplaats was. Er zijn maar weinig sporen uit Willems tijd over.

Tijdreizen

Er dus is nog weinig ‘Willem’ terug te vinden in het kasteel van Willem de Veroveraar. Maakt dat het kasteel minder interessant? Nee! Een bezoek aan dit kasteel is zeer de moeite waard. Je kunt er namelijk tijdreizen. Dat begint al zodra je binnen de muren van het terrein bent. Meteen links vind je een ruimte, waar je door middel van een computeranimatie de ontstaansgeschiedenis van het kasteel ziet (zie video hieronder). Op het terrein staan bovendien verschillende ‘kijkkastjes’, die je laten zien hoe de plek waar je voor staat er in de middeleeuwen uitzag.

Tablet

Maar het tijdreizen gaat nog verder. Bij de kassa krijg je in ruil voor je identiteitsbewijs een tablet mee, waarmee je tijdens je bezoek middeleeuwse zegels moet scannen. En daarmee begint je tijdreis pas echt.

Scannen falaise kasteel willem veroveraar château guillaume conquérant

Direct na de kassa scan je met je tablet de eerste zegel. Dan blijkt dat je midden in de oorspronkelijke keuken van het kasteel staat. Op je tablet zie je hoe die er duizend jaar geleden uitzag. Op een schragentafel liggen schalen met eieren, appels, wortels en brood. Tegen een muur staan vaten met wijn, aan de andere muur hangen stukken gedroogd vlees buiten het bereik van muizen. Als je je tablet wat meer naar links draait, zie je de schouw waarin een vuurtje brandt.

Overal in het kasteel vind je dit soort zegels waarmee je het verleden tot leven tovert. Op sommige voorwerpen kun je inzoomen. Dan verschijnt er een tekstvak met informatie, zodat je er meer over te weten kunt komen.

Projecties

Maar er zijn nog meer manieren waarop de geschiedenis tot leven komt in het kasteel van Falaise. Je vindt er bijvoorbeeld ook levensgrote projecties van de bewoners, die je in het Frans (met Engelse ondertiteling) vertellen wie ze zijn en wat hen bezighield.

Makkelijke moestuin

Tijdens het bezoek kom je onder meer door de grote zaal, de privévertrekken, de badkamer, en de wapenkamer. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling over Normandië in de middeleeuwen. Ook interessant: in de tuin is een oerversie van de makkelijke moestuin aangelegd, met verhoogde bedden voor de planten.

Praktische informatie

Het kasteel van Willem de Veroveraar in Falaise is dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur te bezoeken (na 17.00 uur worden geen kaarten meer verkocht).

Voor meer informatie over toegangsprijzen: klik hier.

www.chateau-guillaume-leconquerant.fr.