Fietsen over oude spoorlijnen

Oude spoorlijnen die in onbruik zijn geraakt… wat doe je ermee? Op een aantal plaatsen in Normandië kun je spoorfietsen huren, waarmee je een deel van de oude treintrajecten kunt afleggen.

 

Het voormalige station van Pont-Erambourg (op twee kilometer van Condé-sur-Noireau) in het departement Orne is zowel het vertrek- een aankomstpunt van een prachtige tocht per spoorfiets door Suisse Normande. In een oude posttrein koop je je toegangskaart voor het traject en kun je een tentoonstelling over posttreinen en over de omgeving van Pont-Erambourg bekijken. Vanuit de trein stap je de rails op, waar je spoorfiets op je staat te wachten. Deze fiets biedt plaats aan vier personen, maar met een beetje passen en meten kun je er ook met twee volwassenen en drie kinderen op.

Vallei

De tocht is zo’n 7 kilometer lang en loopt door de vallei van de rivier de Noireau. Bij het eindpunt draai je je fiets met behulp van een spoorlijn spoorfiets Normandië treinhandig apparaat in een handomdraai om en vervolgens fiets je weer terug naar het station. Dat betekent dus wel dat je twee keer hetzelfde traject rijdt, maar dat is door de mooie en afwisselende uitzichten bepaald geen straf. Je rijdt bijvoorbeeld over een spoorbruggen over verschillende rivieren en stroompjes, en halverwege passeer je een oud treinenkerkhof.

Verschillende trajecten

De route vanaf Pont-Erambourg is niet de enige spoorfietstocht die je in de Orne kunt maken. In het kuuroord Bagnoles-de-l’Orne kun je een spoorfiets huren voor het traject dat loopt tot aan Couterne. In het departement Calvados fiets je over het traject tussen Cerisi-belle Etoile en Caen, en in het departement Manche vertrek je van het oude station in Condé sur Vire en fiets je naar Gourfaleur. In het departement Seine-Maritime kun je het traject tussen Les Loges en Étretat zowel per fiets als per trein afleggen. De meeste trajecten zijn tussen de 10 en 15 kilometer lang (heen en weer).

 

Kijk op de websites voor meer informatie en naar de betalingsmogelijkheden, pinnen is namelijk niet overal mogelijk.

Algemene informatie over uitbaten van oude spoorlijnen vind je op  www.veloraildefrance.com.

Meer informatie over spoorfietsen in het departement Calvados: www.velorails-valleedelorne.com

Meer informatie over spoorfietsen in het departement Manche: www.velorail-normandie.fr

Meer informatie over spoorfietsen in het departement Orne: www.rails-collinesnormandes.fr en www.foire-andaines.fr

Meer informatie over spoorfietsen in het departement Seine-Maritime: www.lafrancevuedurail.fr/ttepac