De tuin van Monet

Het impressionisme is geboren in Normandië. Monet, Renoir, Boudin, Manet… ze schilderden allemaal in plaatsen als Deauville, Honfleur en natuurlijk in Giverny, de woonplaats van Claude Monet. In Giverny kun je het woonhuis en de tuin van de beroemde Franse schilder bezichtigen.

Monet was een van de kopstukken van het impressionisme, een kunststroming in de tweede helft van de negentiende eeuw. Zijn leven ging niet altijd over rozen. In 1883 moest hij bijvoorbeeld wegens geldproblemen zijn huis in Poissy verlaten en ging hij naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen.

Kinderen

Het nieuwe huis moest aan een aantal eisen voldoen. Het moest groot genoeg zijn om de schilder, zijn tweede vrouw Alice en de acht Huis Monet impressionisme schilder tuinkinderen die uit hun beide eerdere huwelijken geboren waren te kunnen huisvesten. Daarnaast moest het huis niet te ver van Parijs af liggen. Iedere maand werden namelijk in café Riche in deze stad impressionistische diners gehouden, waardoor Monet in contact kon blijven met gelijkgezinde schrijvers, schilders en kunstliefhebbers.

Waterlelies

Monet vond een geschikt huis in Giverny, halverwege Parijs en Rouen. Hij betrok het huis nog hetzelfde jaar en bleef er tot zijn dood in 1926 wonen. Hij stortte zich met overgave op tuinieren en maakte van de schuur een atelier. Hier maakte Monet enkele van zijn beroemdste schilderijen, zoals de waterlelies en het Japanse bruggetje over de vijver.

Atelier

Het huis en de tuin van Monet zijn tegenwoordig te bezichtigen. Bij binnenkomst in het roze huis met de groene luiken loop je eerst door de leeskamer, om dan het eerste atelier van de schilder te betreden. Hier werkte Monet tot 1899. Via de privévertrekken op de eerste verdieping kom je vervolgens op de begane grond bij de eetkamer en de keuken terecht.

Tuin

Toen Monet het huis in Giverny kocht, had het een tuin van een hectare, met onder meer een appelboomgaard en een moestuin. Monet ging Huis tuin Monet impressionisme Givernyvoortvarend aan de slag. Hij liet de appelbomen rooien en plantte voor inspiratie grote hoeveelheden kleurrijke bloemen, zoals tulpen, irissen en pioenrozen. Van de schuur die op het terrein stond, maakte Monet een atelier. Tegenwoordig is dit atelier als de museumwinkel in gebruik.

De Claude Monet Stichting is vanaf eind maart tot 1 november dagelijks geopend, van 9.30 tot 18.00 uur. Na 17.30 uur worden geen nieuwe bezoekers meer toegelaten.

www.fondation-monet.com.