De beroemde omelet van la Mère Poulard

In Normandië struikel je er bijna over: de producten van la Mère Poulard. Er zijn koekjes, chocolaatjes, blikjes met thee, caramels, jams, madeleines, potjes met rillettes of foie gras, snoepjes enzovoort met haar naam erop. Je zou bijna vergeten dat het allemaal met een ei is begonnen.

 

Annette Boutiaut werd in 1851 geboren in Nevers, in de Bourgogne. Ze werkte als kamermeisje voor de architect Édouard Corroyer. Toen Corroyer in 1872 de opdracht kreeg om de abdij van Mont Saint-Michel te restaureren, nam hij vrouw, kind en kamermeisje mee naar Normandië. Annette leerde al snel de bakkerszoon Victor Poulard kennen, met wie ze in 1873 trouwde. Ze werden de zaakwaarnemers van een herberg.

Eiland

In die tijd was Mont-Saint Michel nog een eiland (de huidige brug was nog niet aangelegd) en om er te komen was je van de getijden grande marée Mont Saint Michel vloed eeuw siècle eilandafhankelijk. Reizigers konden dus op de meest onmogelijke tijden aankomen, koud, nat en verwaaid. Terwijl ze bij het vuur wachtten op hun hoofdgerecht, bereidde Annette Poulard alvast een omelet voor hen. Deze omelet, gebakken boven een houtvuur in een koperen steelpan, werd haar handelsmerk.

Beroemd

De zaken gingen goed. Na verloop van tijd lieten Annette en Victor een nieuw hotel bouwen. Op het uithangbord stond: ‘À l’omelette renommée de la “Mère Poulard”’ (‘Met de beroemde omelet van Moeder Poulard’).

Betalen met een tekening

Staatshoofden, prinsen, schrijvers, acteurs, schilders… Ze gingen je voor, zetten hun handtekening op de muur en bestelden een omelet bij la Mère Poulard. Sommige schilders die hun rekening niet konden voldoen, betaalden in natura met een aquarel of een tekening.

Houtvuur

La Mère Poulard is nog steeds een hotel en je kunt er natuurlijk nog steeds een omelet bestellen. Het pand is tegen een rots aangebouwd, in de eetzaal kijk je tegen de grijze stenen aan.

Bij de ingang van het restaurant (dat heel erg doet denken aan een decor van Ratatouille) hangen rijen koperen koekenpannen, waarmee de la Mère Poulard beroemd omelet Normandië keuken restaurantomeletten en andere gerechten worden bereid. Een kok komt uit de keuken met een kom. Daarin zit een dikke crème, de basis voor de beroemde omelet. Die crème giet hij in een koekenpan en laat hem op het houtvuur bakken.

Geheim recept

En zo wordt voor je neus de duurste omelet gebakken, die je waarschijnlijk ooit op je bord zult krijgen. Duur? Ja. Een omelet bij la Mère Poulard kost ongeveer veertig euro (verderop in de straat zijn bij andere restaurants goedkopere versies verkrijgbaar), maar is zeer de moeite waard: luchtig, heerlijk gekruid, naar keuze met spekjes, stukjes zalm of als dessert verkrijgbaar. Natuurlijk betaal je voor de naam, voor de traditie, voor het geheime recept (want niemand weet precies hoe de omelet gemaakt wordt) en de entourage – maar een omelet van la Mère Poulard in haar eigen herberg is een ervaring, en dat is ook wat waard.

 

De producten van La Mère Poulard kun je hier bestellen. Hier vind je meer informatie over het hotel.

Meer weten over Mont-Saint Michel? Klik dan hier.

Zelf een poging wagen? Hier vind je een recept dat dicht in de buurt van het origineel komt.