Citytrip naar Caen

Als je een citytrip in Normandië overweegt, is Caen een goede optie. Caen is een gezellige studentenstad, met veel leuke cafeetjes en restaurants, prachtige architectuur en de historie ligt er voor het oprapen.

 

Toen hertog Willem I (later bekend als Willem de Veroveraar) in 1053 met de zijn achternicht Mathilde trouwde, was de paus daar op z’n zachtst gezegd niet blij mee. Willem en zijn vrouw besloten het goed te maken met de paus: ze stichtten in Caen ieder een eigen abdij. Voor Willem was dat de Abbaye-aux-Hommes, gewijd aan Saint Étienne. Mathilde liet de Abbaye-aux-Dames bouwen, die gewijd werd aan de Heilige Drie-eenheid.

Abbeye aux Hommes Caen citytrip Abbey-aux-Hommes

Kasteel

Daarnaast liet Willem in 1060 een donjon bouwen. Die donjon was het begin van het kasteel van Caen (château de Caen, ook wel het château ducal genoemd). Het terrein van het kasteel van Caen is met een oppervlakte van 5,5 ha een van de grootste van Europa. Op het ommuurde terrein vind je onder meer het Musée des Beaux-Arts en het Musée de Normandie.

Tweede Wereldoorlog

Caen en zijn inwoners hebben veel te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog. Maar liefst 68% van de bebouwing van de stad is in deze oorlog vernietigd. In 1947 begon men met de wederopbouw, die tot 1968 duurde. Bij de wederopbouw werden grote avenues aangelegd, die de stad een ruimtelijk karakter geven.

Architectuur

Gelukkig zijn niet alle oude gebouwen van Caen in de oorlog gesneuveld. Een groot deel is bewaard gebleven, zoals onder meer de beide abdijen, het statige gebouw van de mairie, verschillende kerken, en de mooie vakwerkpanden uit de zestiende en zeventiende eeuw in het Quartier Vaugueux.

 

Bezienswaardigheden

Treed in de voetsporen van Willem de Veroveraar en bezoek de Abbeye-aux-Hommes (waar naar verluidt het enige bot ligt begraven dat van Willem is overgebleven) en de Abbeye-aux-Dames, en het Château Ducal.

Als je toch binnen de muren van het Château Ducal bent, kun je meteen een bezoek brengen aan het Musée des Beaux-Arts. De collectie van dit museum bestaat uit meer dan 300 schilderijen, vanaf de veertiende eeuw tot nu.

In de zalen van het voormalige kasteel vind je het Musée de Normandie, met aandacht voor archeologie en de volkeren die in Normandië hebben geleefd.

Le Mémorial de Caen ligt buiten het centrum van de stad en is volledig gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. In de bunker die onder het museum ligt, was in 1944 het hoofdkwartier van generaal Richter van de Duitse Wehrmacht gevestigd. Het museum besteedt onder meer aandacht aan de militaire aspecten van de Duitse bezetting in Calvados en geeft informatie over de Atlantische Muur. Rue Vaugueux Caen citytrip restaurants

Het oude centrum van Caen heeft veel leuke winkeltjes en galerieën, zoals in de Rue Saint-Pierre en de Rue Froide. Het Quartier Vaugueux is een oude volkswijk, rond de Rue du Vaugueux. Hier vind je nog prachtige oude vakwerkhuizen met houten gevels en veel restaurants en cafeetjes.

Caen is ook een heel groene gemeente. Er is zo’n 500 ha aan parken en andere groene ruimten. De Jardin de Plantes bevat zo’n 8.000 bomen- en plantensoorten. La Colline aux Oiseaux is 17 ha groot en is gesticht ter herinnering aan de vijftigste verjaardag van D-day. Je vindt er onder meer een groot rosarium, een labyrint en een kinderboerderij met Normandische dierenrassen.