Beroemde Normandische kazen

Op de groene heuvels van Normandië grazen duizenden koeien, die voor enorme hoeveelheden melk zorgen. Geen wonder dus dat er veel soorten kaas in Normandië worden gemaakt.

 

Er zijn tientallen regionale Normandische kaasjes. Sommige van deze kazen zijn erg bekend. Maar liefst vier Normandische kazen hebben het kwaliteitskeurmerk A.O.P.  (Appelation d’Origine Protegée): Camembert, Livarot, Neufchâtel en Pont-l’Évêque.

CamembertCamembert kaas Normandië kazen Normandisch

Deze kaas lijkt erg op brie: ze zijn allebei rond, ze hebben allebei een witschimmelkorst en de kaas is zacht. Camembert is echter kleiner van formaat en is altijd in een spanen doosje verpakt. Een brie is een kaas van groot formaat, die in punten wordt gesneden en vervolgens wordt verpakt. Doordat de kaas na verpakking nog doorrijpt, kan Camembert wat scherper van smaak zijn dan brie.

Camembert doet het goed als dessertkaas, maar ook bij de borrel of verwerkt in gerechten.

Livarot

De Livarot is een ronde, zachte kaas met een oranjerode korst. Je herkent de Livarot makkelijk aan de vijf bandjes die om de gele kaas zitten. Vroeger waren die bandjes van lisdodde, tegenwoordig zijn ze van papier. Omdat die bandjes op de vijf strepen van een kolonel lijken, wordt de Livarot ook wel ‘de kolonel’ genoemd.Livarot kaas kazen Normandië Frankrijk Normandische

In traditionele Normandische recepten zul je geen Livarot aantreffen. De kaas komt voornamelijk bij het dessert op tafel.

Neufchâtel

Deze kaas van koemelk uit Neufchâtel-en-Bray is waarschijnlijk de oudste kaas van Frankrijk. Waarschijnlijk wordt hij al sinds de zesde eeuw gemaakt, maar hij wordt vanaf 1050 in documenten genoemd. Net als Camembert is Neufchâtel een witschimmelkaas en heeft een ietwat zoete smaak, waardoor hij zowel in hartige als zoete gerechten verwerkt kan worden.

Neufchâtel wordt voornamelijk verkocht in de vorm van een hart,  maar ook vierkante, rechthoekige en cilindervormen komen voor.

Pont-l’Évêque

Pont-l’Évêque heeft met al die accenten niet de makkelijkste naam om te typen, maar is desondanks toch populair. De kaas ontleent zijn naam aan de plaats Pont-l’Évêque in Calvados, waar hij al eeuwenlang wordt gemaakt. Vanaf de dertiende eeuw komt de kaas al voor onder de Pont Eveque kaas kazen Normandië Normandisch Frankrijknaam augelot of angelot, een verwijzing naar de streek Pays d’Auge in Calvados.

Petit-Suisse

De Petit-Suisse is een roomkaasje zonder keurmerk, maar wél met een verhaal.  Volgens dat verhaal kwam een Zwitserse boerenknecht op het idee room aan verse kaas toe te voegen. Zijn bazin, mevrouw Hérould, zond dagelijks haar kaasjes naar de Hallen in Parijs. De Parijzenaars waren gek op de kleine kaasjes van mevrouw Hérould, en al snel kreeg het de bijnaam ‘Petit-Suisse’.

Met een Petit-Suisse kun je alle kanten op. Je kunt hem met suiker, honing of jam als dessert eten, of je voegt er juist zout, peper en kruiden aan toe. Verder worden de roomkaasjes ook wel gebruikt als vulling voor vleesgerechten. Gemengd met mosterd worden ze wel op konijn gesmeerd, om uitdroging van het vlees te voorkomen.

 

Enkele andere kazen uit Normandië:

  • Boursin
  • Brillat-savarin
  • Brique de Lisieux
  • Carré de Bray
  • Cormeillais
  • Coutances
  • Excelsior
  • Fin de siècle
  • Fromage caillé frais de la Manche
  • Gournay
  • Graval
  • Pavé d’Auge
  • Pavé du Plessis
  • Trappe de Bricquebec